AJANKAATOJA Yle Radio 1 & Yle Areena 5.3.2024

Kuvitus Ilari Kukkonen, Big Vision

In English below

Joskus 1980-luvulla historian suunta kääntyi. Kun ajan ja evoluutiokäyrän huiput ja historian päivänseisaus oli kerran ylitetty, tapahtumat alkoivat viettää ja kulkea takaperin.”
Jean Baudrillard: Lopun illuusio, eli Tapahtumien lakko, 1992

AJANKAATOJA, taiteellinen podcast siitä kun historia alkoi kulkea takaperin, Yle Radio 1:sellä tiistaina 5.3. klo 19.02, ja siitä eteenpäin Yle Areenassa.

Onko sinusta koskaan tuntunut siltä, että kokemuksesi ajasta ei korreloi ympärillä tapahtuvan, eteenpäin kulkevan historiankirjoituksen kanssa? Se on pyörryttävä tunne.

Minusta alkoi tuntua siltä viime vuosikymmenen myötä, että historia kaatuu taaksepäin. Siksi halusin tehdä tämän teoksen. Halusin keskustella ihmisten kanssa, joiden olin kuullut tai lukenut sanovan jotain sattuvaa ajasta—aikakausista, historiasta—ja jotka edustaisivat eri sukupolvia.

Haastattelin vuoden 2023 alkupuoliskolla kirjailija, kulttuuriantropologi ja sosiaalipsykologi Katriina Järvistä, kielitieteilijä ja tietokirjailija Janne Saarikiveä sekä oikeustieteilijä ja ympäristövaikuttaja Janne Hirvasvuopiota. Sain huomata, että ajan subjektiiviseen mutta osittain jaettuun kokemukseen kuuluvat takaperin kulkemisen lisäksi myös pysähtymiset, padot, purkautumiset ja katkeamiset. Miten aika liikkuu näissä kolmessa esimerkkihenkilössä, mikä ajan liikahduksia laukaisee ja minkälaisiin historiallisiin puitteisiin ne asettuvat, sitä Ajankaatoja käsittelee. Aikavälinä erityisesti viimeiset viisikymmentä vuotta mutta ääniteos vie aina 1600-luvulla saakka ja myös tulevaisuutta ennustetaan.

Ajankaatoja on Johannes Vartolan säveltämä rikas kudelma, joka loimiin kuuluvat musiikin ja aikalaispuhujien lisäksi uutisklipit ja muut auditiiviset dokumentit.

Tervetuloa Radiogalleriaan ja kolmeen kokemukseen ajankaadoista,

Janne Saarakkala

AJANKAATOJA

Yle Radio 1, tiistai 5.3.2024 klo 19.02, ja siitä eteenpäin Yle Areenassa.

  • Ohjaus ja dramaturgia: Janne Saarakkala
  • Äänisuunnittelu ja sävellys: Johannes Vartola
  • Puhujat: Katriina Järvinen, Janne Saarikivi, Janne Hirvasvuopio
  • Luuttu: Eero Palviainen
  • Tuotanto: Kajo-tuotanto, Jorma Kaulanen
  • Tilaaja: Juha-Pekka Hotinen, Radiogalleria, Yle

Janne Saarakkala on ohjannut ja käsikirjoittanut Yleisradiolle kuunnelmia vuodesta 1996 saakka. Ajankaatoja on hänen ensimmäisen feature-ohjauksensa mutta aihepiiri tuttu: aikamatkustelu ja ajan taipuva luonne. Johannes Vartola on monialaisesti työskentelevä äänisuunnittelija, esitystaiteilija ja muusikko. Ajankaatoja on hänen toinen feature -teoksensa.

Teoksessa soiva luuttumusiikki: Johannes Hieronymus Kapsberger: Toccata Arpeggiata Chitarrone, Jacques Gallot: L’altesse Royale de Gallot, Francois Dufault: Tombeau de Mr. Blanrocher, Jean Sibelius: Finlandia


AJANKAATOJA (“time fall” or “time surge”) is a radio feature, an artistic podcast I directed for Radiogalleria at the Finnish Braodcasting Company YLE. It is triptych about how history feels to be moving backwards based on interviews with Author, Cultural Anthropologist, Social Psychologist Katariina Järvinen, Linguist, Writer Janne Saarikivi and Legal Scholar, Environmentalist Janne Hirvasvuopio. The interviews were made during the first part of 2023.

I’ve been feeling like history is moving in reverse since 2019. It seems I’m not alone. And that there are other related sensations too, what comes to time.

Sound design and music by Johannes Vartola, lute playing by Eero Palviainen.

Ajankaatoja will be broadcasted on Tuesday, 5 March, 2024, at 19.02 on Yle Radio 1 you can also listen to it from Yle Areena anytime from then on.